torstai 6. kesäkuuta 2019

Kauden avauskisa, Tuusulanjärven triathlon 2.6.2019

Olipas kivasti järjestetty kisa!


Kisaa edeltävinä päivinä olin huolissani veden lämpötilasta. En siksi että uidessa tulisi kylmä, vaan lähinnä siksi että olisi sääli jos omaa vahvaa lajia lyhennettäisiin tai jopa peruttaisiin. Ja osittain myös siksi että olen tällainen pohtija, eli aika monta kertaa päässäni käynyt läpi että laittaako vai eikä laittaa tuuliliiviä päälle pyöräosuudelle kun on 11 astetta, sataa ja tuulee pohjoisesta/luoteesta. Ja kaksi päivää ennen kisaa vesi oli vielä 13,4 asteista.

Kisa-aamuna lähdin kotoa 7:30. Aika luksusta näin Porvoolaiselle kun kisamestoille navigaattorin mukaan on matkaa 51 minuuttia. Sipoon läpi matkatessani sataa tihkuttaa, Järvenpäähän tultaessa sataa sitten jo niin kuin täti Esteri tahtoo sanoa "vähän enemmän". Ekat opasteet näkyviin, ja liikenneohjaajat ohjeistamassa jotta kaikki pistää autonsa kivaan riviin. Eka ajatus oli jo että nyt näyttäisi olevan mukavasti vapaaehtoisia paikan päällä. Olin nähnyt vain pienen murto-osan kokonaisuudesta...

Ensin ilmoittautumaan, kirjekuoren tsekkaus että sieltä löytyy M Yleinen Perusmatkan valkoinen lakki, ja sitten pyörää kasaamaan. Nyrkki High Fivet kaikkien niitten kanssa, jotka olivat viime kesän kisajälkeisistä saunomisista tuttuja, eli Mitja Käringsundin kisasta ja Juha sekä Alex Challenge Turun kisasta (kisan jälkeen näin ensimmäistä kertaa Paulin livenä, hänen blogiaan on aina ollut kiva lukea). Pienen pyörälenkin jälkeen kamat vaihtoalueelle, jossa mukavanoloinen häslinki päällä. Eka tuttu, seurakaveri Maria Wickholm mukavasti samalla rivillä muutaman pyörän päässä, Maria kisaisi tänään sprintissä. Omat kamat ojennukseen ja vettä maistamaan.

Klo 9:50 tuli eka pikku pissa märkäpukuun niin sanotusti. Oli se vesi nimittäin aika viileetä ja starttiin 25 minuuttia aikaa. Hengitys oikein tuntui salpaantuvan "lämmittelyssä". Järjestäjän ilmoittama veden lämpötila tunti ennen kisaa oli 14,7 astetta. Onneksi olin kuitenkin ehtinyt uida 4 kertaa ulkona ennen kisaa, joten kyllä se siitä järjestyisi. Rannalle odottamaan omaa vuoroa, ennen sitä matkaan lähtisi sprintti ja viesti klo 10:00 ja 10:05. Olin iloinen että uitaisiin koko rahalla!

Oma lähtölaukaus kajahtisi 10:15. Starttaajia piti olla 61 mutta rivit näyttivät vähän väljiltä eli eiköhän ollut vajaat 50 miestä paikalla. Valitsin omaksi paikakseni oikean reunan, ja asettuin nopeilta näyttävien ja itsevarmimpien äijien taakse. Lähtöpiippaus. Kuusi äijää lähti samatien kuin hauet rannasta ja itse sillain mukavanoloisesti hölkäten veteen. Tämä kuva lähdöstä löytyi kisajärjestäjien sivuilta, jossa kovin joukko (Lieto, Utriainen, Setola, Haahtela, Luoto ja Paatela) taistelevat vimmatusti keskenään neliömetrin kokoisella alueella ja itse himmailen sisäradalla lähimpänä kameraa). Kiitos JäPy muuten kuvista!


Tänään uitaisiin kaksi kierrosta, pyöräiltäisiin kaksi kierrosta ja juostaisiin kaksi kierrosta. Uinnin puolessa välissä omaksi väliajaksi 12:13 ja pikku juoksu tokalle kierrokselle. Huomasin että hölkäksi suunniteltu siirtymä ei ollutkaan hölkkä vaan aika sprintti, ja sykkeet aika maksimissa heti tokan kierroksen alkuun. 250m siinä niitä tasoittelin ennen ensimmäistä kääntöpoijua, ja sitten hanat auki viimeiselle 500 metrille. Edessä oli ollut 7 miestä tähän mennessä, mutta viimeisellä kääntöpoijulla poimin yhden ja sain uinnin suoritettua sijalla 7 väliajalla 24:44.

Rannalla sai hyvät vibat pienistä asioista. Kärkijoukko oli mennyt jo 3-4 minuuttia sitten mutta kuuluttaja jaksoi huutaa omaa nimeäni ja paikallaolijat olivat aktiivisia kannustajia. T1:ssä päätin oman laatikon kohdalla että kyllä se liivi tulee päälle. Omat vaihdot syö vähän aikaa kun laittaa sukkia jalkaan ja tänään liivikin, mutta ei olla vielä ammattilaisia joten kestäköön :-) varttitunnin jälkeen selvisi, että kyllä se liivi hyvään käyttöön tulisi, kun sade alkoi.

Olin suunnitellut pitäväni 225W NP pyörän selässä, eli 90 % omasta FTP:stä. Pyörä on minulla vielä hyvin keskinkertainen, kun vasta 1,5v pyöräilyä takana, mutta edistystä tulee koko ajan. Olosuhteet olivat pyöräilyssä aika vaativat, mutta olivathan ne vaativat kaikille kisaajille. Meinasi reidet jopa hieman viiletä. Kisajärjestäjän kuvat kielivät siitäkin, että omaa aero-asentoa pitää vielä madaltaa nykyisestä. Viime kesänä olin tästä vielä 2 cm ylempänä, jos vaikka tavoitteena olisi olla 2 cm matalammalla ensi kesänä samaan aikaan. Droppia nyt 7 cm satulankärjestä kyynärpäiden kohdalle.


Pyöräilyssä tosiaan kaksi kierrosta, ja yhteensä 5 kpl 180 asteen kääntöpaikkaa. Koko matkan varrella, siis ihan joka risteyksessä koko matkan varrella JäPy:läisiä ohjaamassa liikennettä, varoittamassa kääntöpaikkjen liukkaudesta, ja kannustamassa. Todella kannustamassa, ei vain laiskasti taputellen. Omana tavoitteena on aina kiittää vapaa-ehtoisia kisasta vikalla kierroksella, niin tein nytkin. Ensimmäistä kertaa huusi joku "kiitos kun kisasit meillä" vastikkeeksi, kun itse huusi "kiitos järjestelyistä". T2 häämöttäessä selvisi että tänään ei oikein pystynyt tehotavoitetta ylläpitämään, mutta ei siitä jääty kauaskaan - 219W oli toteuma - ja 41 km bike split 1:11:42, tarkoitti kymmenettä sijaa tässä vaiheessa kisaa.



Juoksu. Lähti kulkemaan heti kättelyssä. Kulkua avitti varmasti viileä sää ja tehollisesti hieman alakanttiin mennyt pyörä.  Rullaava askel ja kevyen tuntuista vaikka pääpaino treeneissä on ollut pitkän matkan kestävyydessä, ei lyhyen matkan nopeudessa. Eka kilsa mentiin liian kovaa, sitä vauhtia ei pystyisi millään ylläpitämään loppumatkan joten rauhoittelin vähän. Tähtäsin 4:30 km-vauhtiin. 2,5 km kohdalla kisaa johtava Setola ohitti minut, ja hetken mietin että huudanko perään että ottaa reppuselkään. En huutanut, ehkä se ei ole huumorimiehiä... 3,5 km kohdalla Utriainen tuli ohi, ja Setola kääntyessä 4 km kohdalla (Utriaisen ollessa about 3,7 km kohdalla suoraan edessäni) molemmilta miehiltä todella tyylikäs ele kun käytännössä kättelivät ollessaan toistensa kohdalla. 

Tämän näkeminen antoi voimia ylläpitämään hyvää juoksutekniikkaa itsellä, ja vaikka ohitse juoksi viimeisellä kilsalla kaksi kaveria liikaa (toinen heistä oli sama kaveri jonka olin ohittanut uinnin viimeisellä 250 metrillä, nyt se sitten tuli se tasoittava) niin juoksuaika 45:25 oli oma 10k PB, joten hapanta naamaa ei voinut näyttää. Loppuaika 2:26:36 riitti tällä kertaa M yleinen sarjan 15. sijaan, oikein maistuva kokemus! Vaikka olin kisannut nopeamman kisan (2:25:33) Ahvenanmaalla 9 kk aikaisemmin niin tuntui kuitenkin siltä, että tämä kisa sujui suhteessa paremmin. Tässä oli kuitenkin hieman pidemmät siirtymät vaihdossa, on alkukesä eikä peak kuten elo/syyskuussa, ja kelit olivat jäykähkön viileät. Sanoisin että eteenpäin on menty 2-3 minuuttia viime vuotisesta 1/4-matkalla mitattuna ja uskon vakavasti että minussa asuu 2:20 mies jos saan ihan kaiken stemmaamaan johonkin kisaan.

Kaikin kaikkiaan todella kiva kisa lähellä kotia, voin sanoa 100 % varmuudella avaavani kauden 2020 täällä myös jos vain mies ja kroppa saavat pysyä terveenä. Oli logistisesti sen verran järkevät ja loppuunajatellut järjestelyt. Suomen kesällehän JäPy ei pysty mitään. Ja selvisi se loppujen lopuksi, kamoja autoon pakatessa, että Setola on huumorimiehiä. Sanoi nimittäin että reppuselkään olisi saanut hypätä, mutta ei sitä oltaisi eteenpäin kyllä päästy. Taisi olla läskipila mun kustannuksella...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10.7.2022 Ironman Thun

  ✅  Kisaraportti - race report Ironman Switzerland Thun 10.7.2022 🫶  Nyt onnistui muuten Sportografin kuvaaja, kannattaa ainakin katsoa ku...